מהו גלוטן פיד וכיצד הוא מיוצר?  
 

 

גלוטן פיד הוא מוצר לוואי מתעשיית עיבוד התירס להפקת סירופ תירס וגלוטן.

לאחר הסרה של כל חומר זר, באמצאות מיון ושאיבה, גרעיני התירס עוברים תהליך השריה משך 30 עד 35 שעות בטמפרטורה שבין 35 ל- 47 מעלות צלסיוס במים וגפרית דיאוקסיד לצורך ניפוחם וריכוכם.
בתהליך ההשריה, חלק מהמרכיבים המזינים של התירס נודדים אל מי ההשריה.

בהמשך התהליך, העובר מופרד מהגרעין ומטופל להפקת שמן תירס והעמילן מעובד לסירופ פרוקטוזה.

לאחר הסרת העובר, החלקים הנותרים של הגרעין המכילים את הקליפה, הגלוטן והעמילן, ממוינים והקליפה מופרדת.
הקליפה מעורבבת עם מי ההשריה, שרוכזו באמצעות צנטריפוגות, והתערובת מיובשת סופית ומכופתתת למוצר בשם גלוטן פיד. היחס קליפות: מי השריה בגלוטן פיד הוא בד"כ 2/3 – 1/3 .

השוני בצבעו של גלוטן פיד ממקורות שונים(בהיר יותר, כהה יותר) מושפע משלושה גורמים:1) שעור מי ההשריה בתערובת הסופית עם הקליפות (יותר מי השריה- צבע כהה יותר); 2) טמפרטורת הייבוש ו- 3) זמן הייבוש (ככל שטמפרטורת הייבוש גבוהה יותר וזמן הייבוש ממושך יותר הצבע כהה יותר).
בעוד שהוואריאציות בין חום בהיר לחום כהה יותר לא מעידות על איכות נמוכה יותר של החומר, גלוטן פיד כהה ברמה קיצונית יכול להעיד על חימום יתר או פגיעה עקב "בעירה פנימית" של החומר בעת האחסון.

גלוטן פיד הוא מקור מזוני בעל רמת חלבון בינונית (בין 20 ל- 24 אחוזים).
חלבון זה הוא בעל רמת פריקות של כ- 70% בגלוטן פיד יבש ושל כ- 75% בגלוטן פיד רטוב.

רמת העמילן בגלוטן פיד היא של כ- 20% (לעומת כ- 70% בתירס) ולכן הוא מקור אנרגיה אלטרנטיבי חשוב במנות עתירות גרעינים עמילניים.
מכיל 3-4 אחוזי שומן ורמה גבוהה (בין 35% ל- 37% בחומר היבש) של דופן תא בעל נעכלות גבוהה ועל כן כאמור, מהווה מקור טוב של אנרגיה.


מקור: מחלקת שירותי השדה של אוניברסיטת צפון דקוטה- ארה"ב.

הערה חשובה:
לגלוטן פיד של ADM יתרון בכך שהוא מיוצר בתשלובת ובה מפעל לעיבוד תירס ומפעל לעיבוד מוצרי סויה. חומרי השארית של שני מפעלים אלו: קליפות וחיתוכי מיון של תירס יחד עם מי ההשריה וכן קליפות, מי השריה ולציטין ממפעל הסויה, מוזרמים לקו הסופי של מפעל הגלוטן פיד, ליבוש וכפתות.
גלוטן פיד ADM מכיל על כן בד"כ, לפחות 3 אחוזי חלבון נוספים ותוספת בשומן, לעומת גלוטן פיד רגיל.
יתר על כן: הוא מסופק ממפעל ידוע בעל טכנולוגית ייצור קבועה ולא נאסף ממפעלים שונים המפוזרים ברחבי ארה"ב, בד"כ בקרבת נהר המיסיסיפי.

שמעון אופיר
יועץ מקצועי- תזונאי בע"ח

 
  חזרה לדף מאמרים >>  

Tivonet   עיצוב : שריג רעיונות